
Ole bliver taget med på råd
Af Jakob Kehlet, Periskop
For to år siden fik Højdevangens Skole ny ledelse, og dermed skete der også et skift i forhold til at involvere skolens tekniske personale i beslutningerne omkring bygningernes udformning. Teknisk ejendomsleder Ole Madsen har været ansat på skolen i 12 år. I de første år blev rengøringspersonalet og det tekniske personale ikke inddraget nævneværdigt i beslutninger om renoveringer og nybyggeri, men i dag bliver han meget tidligt i en bygge- eller moderniseringsproces inddraget både i de møder for skolens personale, sikkerhedsudvalg og ledelse, der går forud for de egentlige byggemøder, og han sørger også for, at det tekniske personale og rengøringspersonalet bliver hørt ved de egentlige byggemøder.
»Det er for eksempel vigtigt, at de materialer, der vælges til gulvbelægning, har en overflade, som gør det muligt for rengøringspersonalet at vaske dem. I dag skal rengøringspersonalet bruge bestemte mopper og rengøringsprodukter, og hvis ikke gulvet og redskaberne passer sammen, kan gulvet ikke holdes rent, og personalet får skader i skuldrene,« siger Ole Madsen, der er teknisk ejendomsleder for seks personer i rengøringsteamet og tre ansatte i det tekniske personale på Højdevangens Skole.
Moderne ledelse
»Den nye ledelse på skolen repræsenterer en mere moderne form for ledelse, hvor alle ansatte bliver betragtet som et team, og det betyder, at jeg på vegne af det tekniske personale og rengøringsteamet for eksempel bliver inddraget i beslutninger vedrørende bygningerne – måske ikke på dag 1, hvor der bliver søgt om penge til et projekt, men så fra dag 2, hvor byggeriet skal planlægges,« siger Ole Madsen.
Skolen er en såkaldt overbygningsskole med elever i folkeskolens 7., 8. og 9. klasser. Den er bygget i 1930 i gule mursten, og der er masser af trapper mellem de tre etager, som personalet hver dag bevæger sig imellem. Der er indtil videre ikke blevet råd til en elevator på skolen, men i stedet er der truffet foranstaltninger, så der skal slæbes mindst muligt op og ned ad trapperne.
Slæberiet er minimeret
»Vi har et komplet sæt rengøringsredskaber og udstyr til affaldshåndtering på hver etage, så på den måde minimerer vi slæberiet,« siger Ole Madsen.
I forbindelse med, at skolen skulle skifte status til overbygningsskole for et år siden blev der købt nye møbler ind til klasserne. I den forbindelse fik det tekniske personale også sat sit fingeraftryk på beslutningen.
»Det er jo nogle store elever, vi har med at gøre, så for os var det vigtigt, at vi fik købt nogle møbler, der kan holde til noget,« siger Ole Madsen.
Han lægger vægt på, at der er et godt arbejdsmiljø for det tekniske personale på skolen, og han får god opbakning fra skoleforvaltningen i det arbejde, synes han. »Forvaltningen gør sig pænt mange anstrengelser for at opfylde de ønsker, vi har. Vi kommer på de kurser, vi har behov for, og forvaltningen sørger for at give os nogle gode arbejdsforhold. Det betyder faktisk en hel del for os, at vi har en god serviceaftale på skolens gulvvaskemaskiner, så vi uden videre kan ringe efter en montør, så snart der opstår et problem med en af dem,« siger Ole Madsen.
Æstetisk anke
Den eneste anke han har, er mere af æstetisk karakter.
»Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig, at der var endnu flere penge til rådighed, når man moderniserer skolerne, så de blev helt fantastiske. For eksempel synes jeg godt man kunne bruge flere penge på at gøre udendørsarealerne optimale – men det har jo ikke noget med arbejdsmiljøet at gøre,« siger Ole Madsen.