
Den værste gift er skuffede forventninger
Af journalist Petra Sjouwerman, Periskop
Noget af det vigtigste er at informere folk om, hvad man forventer af dem. Og det skal ske meget tidligt i byggeprocessen, påpeger både vicedirektør Jesper Østrup fra Roskilde Tekniske Skole og proceskonsulent Flemming Overgaard, fra arkitektfirmaet KOARK på Frederiksberg.
Roskilde Tekniske Skole planlægger at bygge nye undervisningslokaler for at samle skolen, der nu ligger på forskellige adresser. Derfor er der forhandlinger i gang med kommunen i forbindelse med køb af jord, og i foråret 2009 er en arkitektkonkurrence ved at være klar til at blive udskrevet.
Flemming Overgaard var i 2008 tilknyttet Roskilde Tekniske Skole som proceskonsulent i forbindelse med BAR Undervisning & Forsknings pilotprojekt om at fremme arbejdsmiljøhensyn i skolebyggerier.
Bevare engagementet
”I en byggeproces, hvor personalet skal inddrages, skal det være tydeligt fra starten, hvem der har lov til at tage beslutninger, og hvem der har lov til at udvikle aktivt. Man må ikke give brugere illusionen, at det er dem, der bestemmer alt. Hvis folk forventer, at de får indflydelse, og ikke får det alligevel, giver det bagslag. Den værste gift i en proces er skuffede forventninger,” siger Flemming Overgaard.
Jesper Østrup har oplevet lærernes frustrerede reaktioner undervejs og har lært noget at dem.
”For at holde gejsten oppe, og for at sikre at folk bevarer deres engagement, er det uhyre vigtigt at informere de involverede tidligt i forløbet om, hvad man forventer af dem,” siger vicedirektøren.
Derfor har skolens ledelse taget udgangspunkt i lærernes ønsker, og gjorde meget ud af at begrunde, hvorfor man var nødt til at skære i ønskerne.
Uenighederne viser sig i det konkrete
Et andet essentielt element i en byggeproces er at være så konkret muligt så tidligt som muligt i processen. Flemming Overgaard peger på vigtigheden af at arbejde visuelt.
”Det er nemt at blive enige på et abstrakt niveau, men det er overhovedet ikke nemt at blive enige på et konkret niveau. Her går det tit galt. Derfor oplever vi ofte, at uenighederne kommer frem med tegningerne. De repræsenterer arkitekternes forståelse, og det fører ofte til, at folk ikke kan genkende deres tanker i det konkrete forslag. Det skyldes i virkeligheden, at alle har tænkt helt forskelligt,” siger proceskonsulent Flemming Overgaard.
Besøg et klasseværelse
Han anbefaler hele tiden i planlægningsprocessen at veksle mellem overvejelser på abstrakt niveau og konkret niveau. Det gør man ved at kigge på skitser, tegninger og billeder af lignede bygninger eller ved at besøge et bestemt klasseværelse på en anden skole.
”Det er essentielt, at man hele tiden igennem forløbet kigger på det generelle, værdierne, idealerne, og tager et spring ned til det konkrete, og på den måde arbejder sig fremad,” siger han.
Flemming Overgaard tror i øvrigt, at ’brugerdreven innovation’ er en forkert betegnelse.
”Jeg kalder det hellere ’brugerdrivende innovation’. Brugerne ved noget og skal tage beslutninger. Men det er ofte eksperterne, der formår at stille nye spørgsmål. Man skal - så at sige - tage brugerne med på rejsen,” siger han.